Life hacks: Kako se brzo spremiti za posao?
March 20, 2018
Show all

Šta je moda?

Tokom vekova pojedinci ili društva koristili su odeću i drugo ukrašavanje tela kao vid neverbalne komunikacije koja ukazuje na zanimanje, čin, pol, seksualnu dostupnost, lokalitet, klasu, bogatstvo ili pripadnost grupi. Nastanak mode vezuje se za razvoj kapitalizma u ranom srednjem veku. Privredni razvoj koji je Evropa doživela u to vreme napravio je osnovu za brze kulturne promene. Odeća je menjala odlike, a najpodložniji promenama su bili detalji. Krajem srednjeg veka odeća počinje da liči na modernu i biva prilagođena individui koja je nosi. Ono što se tokom vremena menjalo bili su krojevi. Promene u stilovima su vekovima bile dostupne samo bogatoj manjini, ali su s razvojem građanske klase počele da se šire na ostatak stanovništva koje je, takođe, želelo da se oblači moderno.

Danas je moda mnogo više od garderobe. Moda je oblik komunikacije. Ono što nosimo, kako i kada ga nosimo, pruža drugima mogućnost da nas ‘pročitaju’. Kada sretnemo nekoga prvi put, pre nego i što progovori mi kreiramo prvi sud o njemu na osnovu fizičkog izgleda. Zato se kaže da sopstvenim stilom komuniciramo sa ostatkom sveta.

Moda je danas, jednom rečju, umetnost.

Imamo nesvakidašnju privilegiju, kao nijedno biće pre u istoriji, da svakodnevno živimo umetnost. Bojimo i šaramo svakodnevicu različitim kombinacijama materijala I stila… Iskazujemo individualnost na najkreativnije načine! Podjednako dobro se osećamao u svakodnevnoj

Ali i svečanijoj varijanti:

Danas su udobne i moderne čak i poslovne kombinacije, koje su nekada bile bezlične:

A tek kombinacije za izlazak!

Danas su mogućnosti bezgranične! Jedino pravilo je da pratite svoj unutrašnji glas koji vam govori šta vam prija, a šta ne.

I to je, ukratko, odgovor na pitanje šta je moda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: